I Begynnelsen var Rödblått

Örgryte IS Fotboll
Historik – Del 1
”I Begynnelsen var Rödblått”
1887-1921
av Pontus Forslund

”Fotboll tror jag är den idrott, som man skulle vilja sätta främst, ty detta spel är icke blott stärkande för kroppen utan även för tanken. Kvicka tankar och snabba vändningar fodras häri mer än i de flesta andra idrottsgrenar. /…/ Hur uppfostrande är inte detta spel, där var och en skall sköta sitt, för att hela laget ska segra. Hur mycken kraft och tanke utvecklas icke här!”
– Wilhelm Friberg

Örgryte idrottssällskap är en mångsidig och framgångsrik förening med en lång och intressant historia. Sedan 1890-talet har fotbollen varit en del av sällskapets verksamhet och man vann tidigt framgång i tävlingssammanhang. Med stolthet kan man tillstå att det var ÖIS som etablerade den moderna fotbollens tidiga utveckling i Sverige. ÖIS var i fotbollens svenska barndom laget som dominerade. ÖIS var i begynnelsen och med det finns det en kontinuitet i vårt Idrottssällskap som är utan motstycke. I 125 år har man kunnat spela fotboll i ÖIS.
Det hela började 4 december 1887 då Wilhelm Friberg tillsammans med elva vänner, en kulen vinterdag bildade Örgryte Idrottssällskap i Villa Carlslund. Friberg valdes till ordförande, en post han skulle inneha till 1926. ÖIS grundades först som en skridskoförening men fick snart flera grenar inom verksamheten, främst friidrott och velocipedlopp men snart kom även bollspel på programmet.

Det är spännande tider i Göteborg och Sverige på 1880-talet. Människors drivkrafter skapar rörelser i dubbel bemärkelse. Dels flyttar människor på sig för att skapa sig bättre liv i högre utsträckning än förr. Folk flyttar från landet till städer och från landet utomlands. Åren 1887-1888 är en av många toppar i statistiken gällande svenskars emigration och mellan 1860 och 1880 fördubblas Göteborgs befolkning. Industrialismen har slagit ut i full blom och städernas fabriker och Göteborgs hamn lockar till sig arbetskraft i överflöd. Samtidigt startar olika folkrörelser runtom i landet. Den politiska kartan ritas om. Nykterhetsrörelsen, Arbetarrörelsen och Idrottsrörelsen börjar på allvar etablera sig i landet, särskilt i Göteborg som på den här tiden är en befolkningsmässig och politisk smältkittel med socialister, konservativa och socialliberaler. Segregationen och klasskillnaderna är stora. Göteborg är en krämarstad och det mesta kretsar kring handeln och arbetet. Samtidigt börjar nu arbetstid att regleras och folk får mer fritid. Wilhelm Friberg var klar över sina ideal och såg idrotten som en samhällsgynnande rörelse. ”En sund själ i en sund kropp” var en av hans starka paroller som också kom att bli ett av ÖIS valspråk. Om stadens unga kunde fostras av idrott istället för att lockas av alkohol på sina lediga stunder så var det räddningen för hela nationen. Ja, Wilhelm Friberg fick inspiration ifrån Storbritannien i dessa frågor som så många andra i Göteborg men eldsjälen Friberg hade ingen motsvarighet, nästan i hela landet. Idrotten var både fostrande, stärkande och jämlik i hans ögon men han höll också hårt på gentlemannaidealet.

Med Friberg vid rodret växte ÖIS, man anlade snart sin idrottsplats i Carlslund vid namn Balders Hage. Ett namn helt i Fribergs nationalromantiska stil.

Det är allmänt känt att fotbollen har sin födelseplats i England, men de moderna reglerna som kom att utvecklas till det spel vi känner idag den s.k. associationsfotbollen utformades faktiskt i Skottland. Det var också från Skottland som inspirationen kom till ÖIS genom några av de skotska arbetare som jobbade på AB Svenska Gardinfabriken i Gårda.

En dag dyker de upp på Örgrytes idrottsplats Balders Hage för att delta i fotbollsspelet som varit stående inslag i de idrottstävlingar som anordnats från 1888 och framåt. När de två skottarna John Lawson och William Scott engageras som instruktörer är året 1891. Aron Hammarbäck blir med sin särskilda talang Lawsons specielle lärjunge och således också vår förste svenska fotbollsstjärna.

Den 22 maj 1892 är en milstolpe i likaså svensk som rödblå fotbollshistoria. Då spelas den första associationsmatchen under tävlingsformer på Heden mellan Lyckans Soldater (LS) och Örgryte IS som har sex skottar i laget och ska man tro referatet från Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning så var dessa skottar överlägsna sina svenska motparter. ÖIS vann matchen med 1-0, tack vare en bättre taktik. Priset man vann var ett diplom.

Skottarna blev enormt populära i Göteborg och många ungdomar sökte sig nu till det nya spelet. ÖIS anordnade flera tävlingar och det berömda ”Skottelaget”, Göteborgs första stora lag, med sju skottar i laget visar upp sin överlägsenhet och vinner på sin taktik och sitt typiska skotska kortpassningsspel. Detta kortpassningsspel har varit ÖIS signum redan från starten och i regel beskrivs ÖIS spel genomgående under lagets första decennier som elegant, tekniskt och man framhåller det effektiva kortpassningsspelet. Ett direkt arv från våra skotska ”förfäder”. Nuförtiden kanske man vill förknippa skotsk fotboll med hårdför och fysisk fotboll men redan från starten har det just varit tekniskt kortpassningsspel som varit dess kärna. I Skottland forskar man till och med på kortpassningsspelets utbredning genom skotska arbetares resor.
ÖIS och Göteborg är en del av det. Vi har blivit koloniserade av britter fotbollsmässigt, precis som Spanien, Tyskland, Sydamerika och ja, hela världen i stort sett.

Skottelaget

Det äldsta bevarade domarprotokollet beskriver en match i juni 1893 mellan LS och ÖIS där ÖISarna vunnit med 6-0. 1894 bjuder man in ett danskt lag, Akademisk Boldklub från Köbenhavn, och man får sig en lektion i 0-4-förlusten. Skottarna har nu återvänt till sitt hemland men deras lärjungar i ÖIS är fortfarande bäst i Sverige.

1896 spelas det första svenska mästerskapet i fotboll. Tävlingen hålls i Hälsingborg och man spelar i cupform. ÖIS slår Idrottens Vänner med 3-0 i finalen med sitt lag som numera består av endast svenskar. Erik Grauers och bröderna Aron och Olof Hammarbäck är de mest tongivande spelarna i detta lag.

Första svenska mästarna i fotboll 1896
Första svenska mästarna i fotboll 1896

ÖIS blir alltså de första svenska mästarna i fotboll och man upprepar sin triumf med råge i nästa års mästerskap. 1897 spelas tävlingarna i Göteborg och ÖIS möter i finalen sitt egna reservlag; A-laget vinner med 1-0. De är de enda lagen som är anmälda till tävlingen.

Under ÖIS dominans har GAIS, bildat 1894, intagit platsen som Göteborgs andralag. Första derbyt mot GAIS spelades 8 juni 1897 och ÖIS vann med 2-0. Ytterligare fem matcher spelas mot GAIS det året: två oavgjorda och tre rödblåa vinster. Man möts i sex matcher under 1898 och vinner samtliga med en total målskillnad av 26-0. Samma år vinner man SM och möter för första gången AIK i en final som slutar 3-0. En av de mångsidiga bröderna Hammarbäck, Aron passar också på att ta en av många titlar som svensk mästare i Tennis.

ÖIS överlägsenhet i Göteborg gör att klubbordföranden Wilhelm Friberg bildar Göteborgs Fotbollsförening (GFF) 1897 och de båda lagen möts i SM-finalen 1899 som ÖIS vinner med 4-0.

Den första motgången i SM-sammanhang sker 1900 då AIK tar hem titeln efter att ha vunnit mot ÖIS i 1-0. Året därpå, 1901 vinner AIK åter SM då man besegrat ÖIS förstalag i semifinalen med 3-0. Egentligen skulle AIK:arna möta ÖIS reservlag i finalen som vunnit sin semi på walk over men tävlingsledningen tilldelar AIK segern utan finalspel utifrån resonemanget att AIK ju slagit ut ÖIS förstalag och borde ju därför vara bättre än motståndarnas andralag.

1901 bygger ÖIS om och återinviger sin idrottsplats Balders Hage och med detta kommenterar man att ÖIS gick in ett nytt skede, den moderna idrotten gjorde sitt intåg.

Den mångsidiga brödraskaran, Eric, Georg och Gustaf Bergström bildar stommen i det lag som 1902 vinner SM, en fjärde bror, Henrik gör senare entré i laget. Till SM 1902 i Jönköping var enbart ÖIS och Jönköpings AIF anmälda. Stockholmsklubbarna lös med sin frånvaro. ÖIS vinner titelmatchen med 8-0 och det blir den första titeln för den käre ÖIS-profilen, målvakten Oscar ”Påsket” Bengtsson. Nollan höll han också.
Han är med och vinner SM med ÖIS 1904, 1905, 1906, 1909 och 1913 men saknas i finallaget som vinner 1907 då Axel Sandgren vaktar målet.

Det anordnas andra tävlingar än SM i fotboll under 1900-talets första decennium: Grebska pokalen (bästa Göteborgsklubb) spelas 1902 i en triangelserie mot Gårda Sportklubb och Göteborgs idrottsförbund som ÖIS vinner. Ett Göteborgslag ihopsatt av spelare från olika klubbar förlorar 1904 en match mot ett engelskt lag, Corinthians med 0-4. Som tack för fint mottagande skänker de engelska gästerna en pokal till sina värdar och med anledning av detta fina besök instiftar 1906 man tävlingen Corinthian Bowl till det bästa svenska fotbollslaget med pokalen som vandringspris.

Det kom heller inga Stockholmsklubbar till SM-tävlingarna i Göteborg 1903. Det blev en Göteborgsk affär och ÖIS får stryk i semifinalen då GIF vinner med 4-3.
God uppslutning var det dock året därpå 1904 då SM hölls i Stockholm. Av 22 anmälda lag är ÖIS det bästa och blir svenska mästare när Djurgården besegras på Idrottsparken inför 4000 åskådare. ÖIS gör två snabba mål vilket räcker för att vinna med 2-1.
Även SM-finalen 1905 spelades på Idrottsparken i Stockholm. ÖIS hade en enkel resa dit efter enkla vinster, dessutom lämnade Gefle walk over i semifinalen. ÖIS spelar hem titeln med 2-1 mot IFK Stockholm. Efter ett debacle gällande färgen på ÖIS matchtröjor kom Sällskapet att bötfällas med 25 kronor.

Wilhelm Friberg med ÖIS första fana
Wilhelm Friberg med ÖIS första fana

Under 1905 spelas för första gången ett lokalt seriespel i Göteborg i två klasser. ÖIS vinner båda klasserna med sitt första- respektive andralag.

1906 blev ett spännande år på många sätt. ÖIS har ett sällsynt framgångsrikt lag detta år. I april gästas ÖIS av tyska Hamburger FC och de möts två gånger på Balders Hage och ÖIS vann båda matcherna. På hösten var det så ÖIS tur att gästa Tyskland och Hamburg. Under detta Tysklandsbesök mötte man på två dagar i oktober Altona FC och Hamburger FC. Folket i Göteborg följde matcherna med stor spänning i den utsträckning man kunde genom telegrafi. Supportrar samlades utanför Nyberg och Co:s affär på Kungsgatan och när man fick reda på att ÖIS vunnit mot Altona med 4-2 utbröt spontana glädjescener i bästa karnevalsstil. Nästa dag när man spelade mot Hamburger FC samlades en ännu större skara människor på Kungsgatan. Telegrammet om resultatet dröjde och de otåliga fansen började banka på butikens fönsterrutor. Telegrammet kom: ÖIS-vinst med 4-3 och scenerna från gårdagen överträffas och euforin vet inga gränser. Folk kramas, slänger sina hattar och sjunger. Intresset från pressen var också rekordstort för dessa båda matcher och inte mindre än sju tidningar hade skickat korrespondenter till Hamburg.

Innan dess hade ÖIS spelat hem både första upplagan av Corinthian Bowl och Svenska Mästerskapet. Den 7 oktober 1906 spelade ÖIS final i Stockholm mot Djurgården. ÖIS visar god moral, reser sig från ett 3-1-underläge. Med någon minut kvar är det 3-3, då kliver Gustaf Bergström fram och skjuter 4-3.
ÖIS förstalag spelar detta år inte det lokala seriespelet, ÖIS II lyckas ändå vinna Klass 1 och man har som enda klubb lag med i alla fyra serierna.

I september 1907 slår ÖIS det svenska målrekordet i en match då man slår Varbergs GIF med hela 32-0. Ett rekord som står sig än idag. Domaren hade fullt sjå med att hålla räkningen så det sägs att han hade småsten i fickorna som han räknade efter slutsignalen. Varbergsmålvakten hävdade att han inte alls släppt in så många mål.

1907 möter ÖIS för första gången IFK Göteborg i SM-spelet. ÖIS vinner matchen enkelt med 8-0. I andra omgången väntar Väsby, vinst där med hela 16-0. IFK Stockholm besegrades i semin med 7-3 efter ett hat-trick av Josef Larsson. För fjärde året i rad står ÖIS som svenska mästare, seger med 4-1 mot IFK Uppsala.

SM 1908 blir en kort historia, på ett regnigt Balders Hage faller ÖIS mot AIK med 1-3.

ÖIS vinner Corinthian Bowl 1908
ÖIS vinner Corinthian Bowl 1908

Den 12 juli, 1908 spelar Sverige sin första landskamp. Norge står för motståndet och Sverige vinner med 11-3. I elvan hittar man tre Öisare, Gustaf och Erik Bergström samt Sven Olsson. Gustaf och Sven är också tillsammans med ”Påsket” med i svenska landslaget i Stockholmsolympiaden 1912.

ÖIS verksamhet har vuxit ur idrottsplatsen Balders Hage och man har planer länge haft planer på en ny toppmodern arena. Hugo Levin är mannen bakom anläggandet av Örgrytes Walhalla. Det sägs att Walhalla i sitt utseende liknar Stamford Bridge men det sägs också att ÖIS var i kontakt med Liverpool FC och fick låna ritningar på Anfield Road som tjänade som underlag på uppförandet.
Den 8 september 1908 invigs Walhalla som Sveriges mest moderna arena med pompa och ståt. Under dagen spelar man Sveriges blott andra landskamp. Förlust mot England med 1-6 och i laguppställningen hittar vi Öisarna Sven Olsson, Thore Eriksson och Erik Bergström. Walhalla har en kapacitet på 9300 åskådare och notan landar 40’000 kronor.

Charles B King från England anlitas av ÖIS som fotbollstränare 1909 för att höja den rödblåa nivån ytterligare efter ett magert 1908. I juni kan ÖIS bärga fjärde segern av Corinthian Bowl. Någon vecka senare blir ÖIS det första svenska lag som lyckas slå ett engelskt lag, Quinton i två matcher med siffrorna 3-2 och 5-0.

IF, Kamraterna som bildats 1904 har redan blivit den store lokale konkurrenten och matcherna mellan Örgryte IS och IFK Göteborg är för många göteborgare höjdpunkter på året. Skärmytslingarna lagen och klubbarna emellan är många på den här tiden och inte har de blivit färre genom åren.
Göteborgskamraterna har vunnit SM 1908 och i kvartsfinalen 1909 ställs de mot ÖIS. Ska man tro dåtidens tidningar spelade ÖIS vackert och IFK oschysst. Tidningarna reagerar också på lymlar i publiken. ÖIS vinner med 3-1, sista målet av Herman Myhrberg. Efter vinst i semin mot IFK Uppsala så går finalen på Walhalla inför rekordpublik, nästan 6000 åskådare. ÖIS mot Djurgården och gästerna tar ledningen men när domaren blåser för full tid har ÖIS segrat med 8-2. ÖIS är svenska mästare igen, publik och press är förtjust men nöjdast är nog Wilhelm Friberg som får räcka över pokalen till lagkapten Erik Bergström, bäst på plan och tre gjorda mål.

ÖIS och Djurgården möts redan i den första omgången av SM-spelet 1910 och Stockholmarna tar revansch med två mål mot noll. Det blev samma visa i SM 1911, förlust direkt mot Djurgården fast då med 4-2.

1910 vinner ÖIS den första Svenska fotbollsserien, en privat föregångare till Allsvenskan. Man vinner på bättre målskillnad än tvåan AIK.
Premiärmatchen för nationellt seriespel i Sverige kom att spelas på Walhalla 24 april 1910 då ÖIS tog emot Vikingarnas FK från Stockholm. ÖIS seger med 13-0 är fortfarande den största segern i svenska högstaserien.
Det blir många fler matcher under 1910 med detta nya seriespel, vissa värda att glömma andra värda att minnas. Målvakten Påsket Bengtsson skulle nog helst vilja att bortamatchen mot IFK Eskilstuna föll ur minnet. Eskilstunas kvittering sparkade Påsket själv in i eget mål i tron om att det var avblåst för offside. Segermålet var ett långskott som gick över Påsket som befann sig för långt ifrån målet. Påsket revanscherar sig mot serieledande AIK, håller nollan på bortaplan när ÖIS vinner med 3-0 efter hat-trick av reserven Eric Pettersson.
5-2 är ett resultat man känner igen. Så skrivs också siffrorna till ÖIS fördel 8 juli mot IFK Göteborg. I slutet av säsongen kan ÖIS avgöra i matcherna mot topprivalerna AIK och IFK Göteborg men det blir bara en poäng av fyra möjliga. Blåvitt får i sin sista match seriesegern i egna händer. GFF står för motståndet.2500 åskådare tar sig till Walhalla för att se upplösningen däribland ett nervöst ÖIS-lag. Vilt jubel bryter ut i delar av publiken när slutsignalen förkunnar att GFF vunnit med 2-0 vilket innebär att ÖIS vunnit serien.

Under ledning av den nye meriterade tränaren från England, Charles Bunyan ska ÖIS försvara sin titel som seriemästare 1911.
Ont blod väcks mellan Örgryte IS och IFK Göteborg samma år när ÖIS värvar två av kamraternas bästa spelare, John Olsson och Erik Börjesson under oklara former.
Första seriederbyt mot Blåvitt blir därför högintressant, publiken missköter sig gruvligt och motsättningarna är tydliga. Att ÖIS vinner med 3-1 är de flesta av bråkstakarna inte alls nöjda med. Till slut vinner ÖIS Svenska Serien denna säsong, tre poäng före tvåan Djurgården.

Under säsongen nästa år går de båda ex-kamraterna tillbaka till sin moderklubb och spänningarna mellan de båda klubbarnas supportrar ökar än mer. En tuff och hård skandalmatch i höstens första omgång av Svenska Serien 1912 slutar 1-1 då domaren dömt straffspark åt Kamraterna i slutskedet men då de dröjt med straffen blåstes matchen av innan man hann lägga den.
Tidigare i matchen hade just Erik Börjesson bryskt fällt ÖIS-försvararen Berner Pettersson varpå hans backkollega Gustaf Sandberg sänkt Börjesson med ett knytnävsslag. Sandberg var inte IFK-supportrarnas favorit och det var också han som fick bollen på handen i den straff som aldrig slogs. Efter matchen stormade delar av den blåvita publiken planen och ville ta sig till omklädningsrummen. Gustaf Sandberg gick ut och grälade med de upprörda och i villervallan bröt slagsmål ut. Sandberg fick till slut mot sin vilja smygas ut bakvägen av polisen.
IFK Göteborg får sista ordet, vinner Svenska Serien 1912/1913 och dominerar serien följande fem år. ÖIS bryter deras dominans först 1920/1921.

Många har skrivit om ÖIS och Göteborgskamraternas kännetecken och publik. Det råder uppfattningar bygga på stereotyper vilket också omfattar GAIS. Tyvärr får man alltid tala i generella termer, individuella skillnader förekommer alltid. Under dessa tidiga år av tvedräkt kan man i allmänhet säga att ÖIS publik bestod mer av medelklass, tjänstemän och fotbollskonnässörer och Blåvitts publik mer utav arbetarklass, proletärer och enögda anhängare. Sittplats mot Ståplats är måhända gångbart men väldigt tillplattat. De dåtida klassmotsättningarna speglades i den lokala fotbollen. För många i stadens underklass representerade ÖIS etablissemanget och en illa omtyckt överhet. Den blåvita publikens pöbelbeteende rimmade illa med ÖIS gentlemannaideal som ofta kom på skam i samband med match. ÖIS vars hegemoni varit rådande stördes av uppkomlingarna i IFK Göteborg. ÖIS och Fribergs frustration över detta tog sig ibland märkliga uttryck. Friberg tyckte inte att Blåvitt hedrade de högt ställda idrottsliga ideal han höll högt men han kunde heller inte hantera de motgångar som IFK orsakade de rödblå på fotbollsplanen. Friberg var en visionär men kunde också vara en småsint paragrafryttare vilket IFK flera gånger fick känna på.

Året därpå 1913 utspelas ännu en skandalmatch mellan ÖIS och Kamraterna. Spelarnas uppträdande spårar ut till den grad att polisen ingriper. Fyra av spelarna arresteras och bötfälls i domstol. Påsket Bengtsson får böta fem kronor för att han räckt lång näsa åt publiken. Det dröjer flera timmar innan den bråkiga publiken skingras av polisen. Matchen vinner ÖIS med 3-2 men pressens dom är hård. Derbyna borde ställas in tills vidare, tycker GP:s skribent.

Detta år 1913 vinner ÖIS svenska mästerskapet genom att slå Djurgården i finalen med 3-2. Semifinalerna mot AIK blir spännande. Första matchen slutade 1-1 i Göteborg vilket innebär omspel på bortaplan. Högklassig fotboll bjuds publiken på. Kampen mellan AIK:s långpassningsspel och ÖIS kortpassningsspel fascinerar åskådarna. ÖIS särskilde tuffing Gustaf Sandberg gör sig dock inga vänner hos Stockholmarna heller. ÖISarna visar rätt dålig sportsmanship man man psykar en AIK-spelare så hårt att han missar en straff trots att han fått slå om den tre gånger då domaren anmärkt på ÖISarnas beteende. Även omspelet slutar 1-1 och det blir en tredje match. 5-1 till ÖIS och saken är klar. I Göteborg spelas finalen och trots att ÖIS saknar både Sandberg och Lundin kan man efter en hård kamp stå som segrare. Djurgården lyckades göra ett självmål vid ställningen 2-2 vilket blir det avgörande målet.

Svenska Mästare 1913
Svenska Mästare 1913

Samma år vinner ÖIS den sista Corinthian Bowl, sin sjunde titel och får behålla pokalen. Segern bärgas i omspel på Walhalla mot AIK med 5-1 efter en oavgjord final i Solna.

1913 adresseras fotbollens ställning i staden i ett öppet möte där man bl.a. diskuterar hur Örgryte IS och IFK Göteborg kan samarbeta bättre och begrava stridsyxan.
1914 mildras också motsättningarna mellan ÖIS och IFK och man inleder ett ökat samarbete. Året efter bjuder man in GAIS i en triangelserie med dubbla möten. Denna triangelserie tillsammans med det samarbetsavtal som man sluter 1921 blir grunden till vad som kommer att bli Göteborgsalliansen.

I SM 1914 blir det respass redan i kvartsfinalen, bättre går det nästkommande år. På vägen till SM-finalen 1915 besegrar ÖIS, både IS Halmia, Westermalms IF och IFK Eskilstuna. Finalmotståndare är återigen Djurgården som vinner Mästerskapet efter 4-1 på Stockholm Stadion.
Djurgården slår också ut ÖIS ur SM 1916, då i semin med 0-2.

Trots att det lugnat ned sig gentemot de lokala konkurrenterna inträffar ännu en skandalmatch i augusti 1916 på Walhalla. ÖIS möter USA:s landslag som lyckas ta ledningen med 2-1 trots underlägsenhet i spelet. Gästerna lägger sig på försvar och Öisarna kan inte rå på deras taktik under den hårda matchen. Publiken blir minst sagt argsint och stormar planen efter slutsignalen. Vakter och polis tillkallas då man slagit och spottat på amerikanerna. Den planerade andra matchen fick ställas in.

1917 ryker ÖIS i SM:s första omgång mot AIK och året därpå blir IFK Göteborg för svåra i kvartsfinalen. Samma år, 1918 är ÖIS först med att bryta mot den blockad som Tyskland förlagts med efter första världskriget. Man bjuder in Hannoverischer Sportverein med kommentaren: ”Låt idrotten bli den enande, försonande kraft, som leder mänskligheten mot en ljusare, lyckligare framtid.”

ÖIS är längre inte lyckosamma i SM på samma sätt som tidigare. I början på 1920-talet har den tävlingsformen spelat ut sin roll. Den nationella serien tar över som landets viktigaste tävling.
1921 vinner man officiella svenska serien med bravur och leder serien under hela säsongen, mycket tack vare den duktige målvakten Robert Zander som tagit över efter den populäre ”Påsket” Bengtsson. Zander kommer att spela många matcher i ÖIS-tröjan och får även dra på sig landslagsdressen vid ett antal tillfällen.

Walhalla idrottsplats som man anlagt och öppnat 1908 är Öisarnas hemmaplan fram till 1921. Då beslutar Göteborgs Stad som ÖIS hyr marken av att arenan ska rivas för att ge plats åt Jubileumsutställningen. Wilhelm Friberg som också namngett Walhalla vädjar förgäves till beslutsfattarna om att tänka om. Genom en muntlig överenskommelse lovar Göteborgs stad att ÖIS ska få tillbaka marken efter utställningen men till Fribergs bitterhet håller man inte vad man lovat. Arenan rivs och stadens styrande svek svider. När Walhalla jämnas med marken avslutas det första kapitlet i ÖIS historia.

Detta kapitel är omskrivet tack vare Lennart K Perssons eminenta forskning. Läs hans bok ”Den hårda kampen”, ett måste för alla historieintresserade ÖISare!

Annonser